воскресенье, 7 декабря 2014 г.

Про обговорення листа МОН про 53 ВНЗ та розвішування локшини на вуха


Проблема не в самому листі, а в тому що цей лист демонструє тенденції, які не можуть не насторожувати.
По-перше, кількість ВНЗ в Україні, які, м’яко кажучи, займаються торгівлею дипломами, значно більше ніж 53. А тому зводити все до переліку 53 ВНЗ є неприпустимим. Стосовно самого переліку виникають питання щодо його неупередженості.
По-друге, останні месиджі МОН стосовно списку 53, переліку кількох одіозних плагіаторів, яких МОН позбавив наукових ступенів та інші месиджі в мене особисто викликають занепокоєння. Ці месиджі відволікають нашу увагу від питання системного реформування вищої освіти. Головне питання полягає не в списках та окремих плагіаторах, а в створенні у вищій освіті надійної системи противаг.

Сьогодні стара система намагається вижити і вона вкидає нам інформацію про переліки ВНЗ, про окремих плагіаторів, ніби говорячи, дивіться ми ж боремося – система працює. Своїми посланнями нам говорять: ми тільки трішки підлатаємо систему: імплементуємо норми Закону (питання друге як саме імплементуємо), але так в принципі все добре. Ні, не добре!

Боротьба з надмірною кількістю (до того ж неякісних) ВНЗ адміністративними заходами нагадує тушіння полум’я соломою. В країні склалася ціла система корупції, “відкатів”, шахрайства, яка пов’язана з наданням права ВНЗ займатися торгівлею дипломами. І цим займають як державні (національні), так і комунальні та приватні ВНЗ, мова йде про сотні ВНЗ. І люди, які задіяні в таких схемах, лише аплодують подібним листам МОН, а, можливо, навіть сприяють появі подібних листів. Такі листи добре вписуються в існуючу схему. Вони сприяють лише зростанню розміру хабарів. Масштаб всього павутиння шахрайських схем, які існують, і особливо активно процвітали в недалекому минулому (сьогодні демографія підводить!) могли б вразити сторонню людину. І коли один одіозний ректор не так давно пригрозив щось повідомити, то не виключено, що ці повідомлення могли стосуватися саме “системи павутиння”, проте він швидко замовк – і вже освоюється в новій цікавій ролі.

Якщо хтось вважає, що громадськості на вуха можна розвішувати локшину, то це одна справа. Якщо хтось намагається прикриватися експертами при розвішуванні такої локшини, то це інша справа.


Якщо Вас цікавить інформація про вищу освіту в Україні та за кордоном, то відвідайте мій сайт Освітній консалтинг

Підпишіться на мої публікації в Facebook

Комментариев нет:

Отправить комментарий